Cozumel - Reisverslag uit Mexico-stad, Mexico van Theo en Sabine - WaarBenJij.nu Cozumel - Reisverslag uit Mexico-stad, Mexico van Theo en Sabine - WaarBenJij.nu

Cozumel

Door: Sabine en Theo

Blijf op de hoogte en volg Theo en Sabine

29 November 2007 | Mexico, Mexico-stad

Hallo allemaal,

Maandagochtend 26 nov. zijn we na het ontbijt met de taxi richting bushalte aan de snelweg van Akumal vertrokken. Vanaf deze bushalte zouden we naar Playa del Carmen vertrekken en van daaruit met de veerboot varen naar onze laatste bestemming van deze reis: het eiland Cozumel. We wisten niet hoe laat de bus langs zou komen, dus we waren van plan daar maar te gaan zitten en kijken wat eerder langs zou komen, de bus of een een mini-busje. Er zouden sowieso regelmatig bussen langskomen. Bij de bushalte aangekomen stelde de taxichauffeur voor om ons direct naar de haven van Playa del Carmen te brengen en bood ons een goede deal. Dus besloten niet op de bus te wachten en met de taxi gelijk door te rijden naar de haven van Playa del Carmen. Dat ging lekker vlot! Kaartjes gekocht voor de veerboot en om 11:00 uur vaarden we al richting Cozumel. Cozumel is het grootste eiland van Mexico en is vooral bekend van de mooie duiklocaties. Veel vakantiegangers uit Playa del Carmen en Cancun doen een dagtrip naar Cozumel. De boottocht duurde bijna 45 minuten. Bij de kust van Cozumel lagen al een aantal grote cruiseschepen. Ook cruiseschepen bezoeken Cozumel voor een dagtocht. De boten arriveren 's morgens en varen 's avonds weer uit richting zee. In Cozumel is het belastingvrij inkopen, dus de voornaamste winkels aan de boulevard zijn juwelierszaken (diamanten, goud, zilver). Enorme winkels met veel bling, bling. We zijn naar Hotel Cozumel Inn gelopen en hebben daar een kamer geboekt voor 3 nachten. Het is een hotel met zwembad. Het zwembad staat helaas droog, maar toch. Cozumel is enorm toeristisch. Veel souvenirwinkeltjes met verkopers die je naar binnen roepen. Een heel verschil met de andere plaatsen waar we geweest zijn. Dit is een grote kermis. We zijn gelijk gaan kijken of we ergens een snorkeltour van een dag konden boeken. De meeste tours zijn maar iets van 3.5 uur. Dit vonden we allebei een beetje kort, dus zijn ons gelijk maar gaan orienteren wat de mogelijkheden zijn om te duiken. We hebben allebei al een keer eerder gedoken en het leek ons wel leuk om dat bij Cozumel (het duikeiland bij uitstek!) nog een keer te doen. Bij Deep Blue hebben we voor dinsdagochtend een resort course (duikinstructies en een 1e duik) geboekt en voor ´s middags een boottocht met 2 duiken. Daarna hebben we nog een beetje rondgelopen. ´s Avonds hebben we gegeten in een tentje ver weg van de massa toerisme. Gezellig op plastic stoeltjes en onder sfeervol tl-licht. Het eten was goed! We hebben ook nog een kijkje genomen in een klein winkeltje waar pinata´s gemaakt worden. Een pinata is een holle vorm (kan een tekenfilmfiguur zijn, kerstversiering etc.) van papiermaché. Deze wordt keurrijk versierd en gevuld met snoepjes opgehangen. Kinderen slaan deze dan kapot zodat al het snoep eruit valt. Dit gebruik zie je voornamelijk in Zuid-Amerika en wordt gedaan met kinderverjaardagen en tijdens de feestdagen, zoals bijvoorbeeld met kerstmis. Er schijnen zelfs wedstrijden gehouden te worden wie de mooiste pinata maakt. ´s Avonds is het een stuk rustiger op straat. De mensen van de dagtochtjes en cruiseschepen zijn dan weer weg.

Dinsdagochtend hebben we bij een bakkerijtje op de hoek een ontbijtje gegeten. Daarna naar Deep Blue waar we de duikcursus zouden doen. We moesten daar om 9:30 uur zijn. Bij Deep Blue hebben we onze wetsuits, vest, duikbril en flippers gepast die we de hele dag zouden gebruiken. Met ons deed ook een duitse man (wonend in Amerika) de resort course. Met onze instructeur Hector reden we in een pickup truck richting de pier waar onze cursus zou zijn. Eerst kregen we wat theorie. Daarna de zee in en daar moesten we oefeningen doen van hetgeen we op het droge geleerd hebben. Toen hebben we onze eerste duik gemaakt. Hoewel deze duik dichtbij land was, was er toch ongelooflijk veel te zien onder water. We waren gelijk enthousiast om ´s middags met de boot de zee op te gaan. Om 12:00 uur waren we weer terug bij het kantoor van Deep Blue. We zijn ergens even wat wezen eten en om 13:15 uur werden we weer verwacht voor de volgende 2 duiken. De duitse man van vanmorgen ging niet mee. Er was wel een ander stel en zij hadden al meer duikervaring. Hector was weer onze instructeur. Met z´n vieren hadden weer een mooi klein groepje. We waren met de boot onderweg naar Palancar Garden, dit schijnt een van de mooiste duiklocaties hier te zijn, toen 1 van de 2 buitenboordmotoren het begaf. Er werd besloten om niet naar Palancar te varen, want dat zou teveel tijd kosten. Dus zijn we naar een andere locatie in de buurt gegaan. Dit was een prachtige locatie. Er was heel veel koraal te zien. Veel mooie vissen en we hebben ook een schildpad gezien. We zijn ongeveer een half uur onder water gebleven. Theo had zijn camera meegenomen onder water. Toen we weer in de boot zaten, zijn we richting volgende locatie gevaren. Deze locatie was ook mooi, maar minder mooi als de eerste. Dit keer was het vrij vlak allemaal. De 1e duik had veel meer hoogte verschillen en voerde ons door soort van tunnels. Er zat iets meer afwisseling in. Bij de 2e duik zagen we onder een rots een vis die alleen in Cozumel voorkomt. Ben de naam even vergeten, maar het schijnt nogal bijzonder te zijn dat we die gezien hebben. Na deze duik werd de boot naar een haventje gevaren om daar gerepareerd te worden. Wij zijn met de taxi terug gereden naar Deep Blue. Daarna naar ons hotel en onder de douche. ´s Avonds weer rondgelopen en weer ergens anders gegeten. Het weer is nog steeds erg aangenaam, dus het zal straks vreemd zijn om niet meer op slippertjes te lopen.

Cozumel heeft 1 stad - San Miguel (hier verblijven wij) en de rest is bos op wat strand na dan. Cozumel is van noord naar zuid 48 km lang en van oost naar west 16 km breed. Het heeft 1 lange weg die cirkel maakt over bijna het hele eiland. De westkant van het eiland (richting vaste land) heeft veel hotels en prive stranden. De oostkant daarentegen is geheel verlaten en de zee is hier wat ruiger. Hier zijn een aantal publieke stranden en wat strandtenten. Het eiland is perfect om te verkennen per scooter. Dus hebben vanmorgen na ons ontbijt een scooter gaan huren. We kregen ook gelijk wat verkeersregels mee. In San Miguel zijn bijna allemaal eenrichtingswegen (net als alle andere grote steden in Mexico trouwens). Op dit eiland hebben de wegen paralel aan de zee, altijd voorang. De wegen haaks op de zee (die naar de zee toe rijden of van de zee wegrijden) moeten bij kruispunten altijd voorrang geven. Ongeacht of het verkeer van links of van rechts komt. Het is maar een detail, maar toch handig om te weten :-). Met mooie blauwe helmpjes op (helm is hier verplicht) zijn we op pad gegaan. We zijn vanuit San Miguel naar het zuiden gereden. We zagen dat er al een nieuwe lichting cruiseschepen hadden aangelegd. In het zuiden loopt de weg via de andere kant van het eiland weer naar het noorden. Hier zie je ook geen hotels meer. De kust is hier rotsachtig. De weg is hier ook wat slecht. Soms zijn aan de kant van de zee stukken asfalt weggeslagen. Dit is gekomen door een orkaan die hier ooit overheen gegaan is. We zijn gestopt bij een restaurant dat ook een leuk stuk strand had. Hier hebben we een tijdje gelegen. Toen de zon wat lager kwam te staan, zijn we weer verder gereden. Dit keer wilden we wel voor het donker terug zijn. De scooter moest sowieso voor 18:30 ingeleverd worden. De weg van oost naar west is een goede asfaltweg. Aan beide kant van de weg zie je bomen. De scooter haalde met gemak een snelheid van 75 km. Sjonnie en Anita hadden goed de vaart er in ;-) In de stad de tank weer volgegooid en de scooter onbeschadigd weer ingeleverd. Terug in het hotel gedoucht en daarna de stad weer ingegaan. Straks nog wat eten en dan de tas voor de allerlaatste keer inpakken.

Dit is ons laatste berichtje uit Mexico. De volgende zal vanuit Nederland zijn.
Morgenochtend gaan we met de veerboot naar Playa del Carmen en vandaar met de bus naar Canun Airport. Om 14:50 uur vertrekken we weer richting Nederland.

• 29 November 2007 - 05:48

Sandra De Beer:

He Sabien en Theo,

Ik vond de verhalen erg leuk om te lezen en de mooie detailfoto's + filmpjes te bekijken. We hebben echt een hele goede en mooie indruk gekregen van jullie topvakantie!
    Het zal straks echt weer tegen vallen in ons koude kikkerlandje,

Groetjes, San.

• 29 November 2007 - 06:36

Jacky:

Hoi hoi,

Leuk om te horen dat jullie het zo ontzettend naar jullie zin hebben gehad. Goed vlucht terug naar huis!

Doei doei,
    Jacky

• 29 November 2007 - 07:28

Mike:

Ik sluit me aan bij de vorige sprekers. Heel leuk reisverslag met mooie beelden. Een goeie reis terug!

• 29 November 2007 - 12:15

Marieke:

Helemaal top!

Volgens mij heeft Theo een nieuwe hobby gevonden: reizen!
    Ik heb genoten van de verhalen, foto's en filmpjes!

Goede terugreis en tot snel!
    Dikke kus van Marieke

• 30 November 2007 - 15:04

Veronique:

Hoi vakantiegangers,

Geweldig genoten van jullie verslagen en foto's Ik heb een mooie indruk gekregen van Mexico, zowel boven als onder water. Een hele goede reis terug en tot ziens.